lauantai 25. syyskuuta 2010

Alanya ja Heikin Baari

Oli ihan pakko kirjoittaa Heikin Baarista, kun tuossa edellispäivänä googlettaessani Alanyasta juttuja ihan omaksi huvikseni, huomasin taas kuinka suosittu keskustelunaihe tuo kyseinen baari keskustelupalstoilla on.

Itse olen ensimmäisellä lomamatkallamme asunut hotellissa aivan Heikkilän vieressä, tuolloin tosin Heikin Baaria ei ollut olemassa vaan kyseinen paikka oli Dino´s restaurant.
Kului vuosia ennenkuin taas kävin kyseisessä paikassa ja silloin ravintola oli jo muuttunut suomalaisten suosimaksi karaokebaariksi.

Heikin Baarihan on kuuluisa siitä, että siellä palvelu pelaa suomenkielellä, omistaja Heikki on asunut vuosia Suomessa pienestä lähtien ja kahvi on aina takuuvarmasti Juhla Mokkaa tai ainakin suomalaista merkkiä. Kaikki halukkaat pääsevät laulamaan karaokea suomeksi joka päivä.

Tämä kyseinen baari tuntuu olevan innoittajana monien ja taas monien keskustelupalstojen lukijoiden kommentteihin. Niin hyviä kuin huonoja mielipiteitä tuntuu riittävän, puolesta ja vastaan. Enimmäkseen kiistellään siitä, onko hienoa vai tyhmää istua lomallansa Suomi-baarissa ulkomailla. Toinen kova puheenaihe on tietysti ne ihanat/inhottavat baarin pojat sekä paikan ruokalista.

Itse olen yleensä kaihtanut lomalla suomalaisuutta ja paikkoja, jossa suomalaisia saattaa nähdä. Olen kuitenkin aina seurannut innolla suomalaisten käytöstä lomamatkoilla, miten he pukeutuvat, miten puhuvat, miten käyttäytyvät jne. Heikin Baarissa tätä kaikkea voi ilolla ja kauhulla seurata.
Nyt paikka on yksi kantapaikoistamme, sillä ravintola on lähellä kotiamme, sinne on mukava piipahtaa kahville, jos oma keitin on ollut rikki tai kahvi loppu. Siellä olen myös saanut seurata suomikanavia ja suosikkisarjojani, joita en muuten täällä pystyisi katsomaan. Netin kautta kun ei läheskään kaikkia ohjelmia näe. Paikka on myös suosittu monien ystävieni ja tuttujeni piirissä, joten sinne on helppo suunnistaa kavereita moikkaamaan. Näin ainakin suomalaisena ulkomailla pidemmän aikaa oleskelleella on mukavaa välillä käydä hakemassa suomi-vaikutteita.

Ruoka on kiistanalainen aihe keskusteluissa ja itsekin olen joutunut valitettavasti toteamaan useammin kuin kerran, että kokki ei ihan parhaassa terässä ole ehkä ollut sinä päivänä. Kuitenkin padat ja kanakeitto vievät aina pisteet kotiin ja kanaleike on useimmiten ollut suussasulavaa. Pihvin teko ei kokilla aivan ole hallussa, joten pihvit siis syön mieluummin muualla.

Se miksi jotkut istuvat lomallaan Heikkilässä on varmasti paikan yleistunnelma. Siellä on viihtyisää ja leppoinen meininki. Suomen kieli on pelastus monelle englantia taitamattomalle ja sieltä löytyy samanhenkistä seuraa sekä uusia tuttavuuksia suomalaisten kesken. En lyö lyttyyn niitä, jotka ehdottomasti välttävät kaikkea mikä liittyy omaan kotimaahan lomamatkallaan, ymmärrän kyllä hyvin heitä, mutta en ymmärrä kritiikkiä, jota monet viljelevät toisille, suomi-ilmiöitä kaipaaville. Eihän se tarkoita että nämä ihmiset, jotka lomallaan Heikin Baarissa käyvät, tee muuta kuin siellä istuvat. Kyllä siitä huolimatta paikallinen kulttuuri ja kaupunki voivat tulla tutuiksi. Tuskinpa monikaan lomamatkalleen tullut turisti sentään 24/7 kyseisessä paikassa istu. Tai sitten pitää olla melko hupsu ;)

Niin ja sitten niistä pojista. Heikin Baarin skaala on kirjava, vaikka työntekijöitä ei loppujen lopuksi ole niin paljoa. On hassua, ihanaa, mukavaa, söpöä, iljettävää tai ärsyttävää sekä tyrkkyä. Vähän riippuu turistista ja hänen luonteestaan mikä uppoaa. Itselläkin joskus menee hermo tiettyihin tyyppeihin. Yleisesti ottaen Heikkilässä saa rauhassa nauttia olostaan ja vain olla jos haluaa. Haluat sitten hauskuuttelua tai vähän vakavempaa keskustelua, on se mahdollista. Yleensä ainakin. Yleisesti pojat tuntuvat ymmärtävän asiakkaiden eri tarpeet ja huomaavat miten kukin asiakas pitää milloinkin ottaa vastaan. Tosin on joskus asia toisinkin. Onhan se niin, että useat tytöt ovat ihastuneet poikiin ja lopulta pettyneet enemmän tai vähemmän. Pojat ovat hauskoja ja hurmaavia, joskus vilpittömästi, joskus väkisin, näin kaikkialla missä turismista puhutaan. Kuitenkin Alanya on turismin keskus, jossa kesällä melkein kaikki tekevät töitä rahan eteen pitkää päivää. Silloin on jaksettava hymyillä ja kerrottava vitsejä sekä hurmata asiakkaita. Hurmauksella en nyt tarkoita sitä, että saadaan tyttö illan päätteeksi mukaan, vaikka sitäkin tapahtuu. Lähinnä tarkoitan sitä, että saadaan asiakas viihtymään ikään tai sukupuoleen katsomatta. Se on tärkeää ja siinä Heikkilän pojat suurimmaksi osaksi onnistuvat ja siinä on juuri mielestäni se suuri menestyksen salaisuus.

Mutta nyt kello rientää ja minun on aika painaa pääni tyynyyn sekä vaipua untenmaille.

6 kommenttia:

 1. Mahtava näkökulma Heikin baariin! Itsekkin olen käynyt siellä ja olen samaa mieltä(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin asioihin pitää suhtautua. Tietenkin asioihin suhtautuu eri tavalla, jos on Alanyassa viikon lomareisulla tai asuu 2-3 kuukautta, jonka aikana kaipaa suomalaista/härmäläistä seuraa.

   Poista
 2. Alanyan uskollisena kävijänä olen myös tutustunut Heikkilään. Heikin baarin pojat ovat vilpittömiä vilperttejä näin vanhemman naisen näkökulmasta. Heikki itse jakoi lauluvuoroja kesästä toiseen vakiolaulajille ja minäkin sain kuulua tähän joukkoon. Ruoka baarissa oli hyvää, ei mitenkään loistokasta, mutta tiesit saavasi sitä, mitä tilasit. Juttuseurasta ei ollut pulaa, päinvastoin...
  Karaoke-emännän pestiä kyselin itse maestrolta muutama kesä sitten, pyysi laittamaan paperit... ehkä laulatan vielä teitä... heh!!! Yksin matkustaminen on haasteellista <3

  VastaaPoista
 3. EN tunne Alanya kovinkaan hyvin ja siksi kysyisin että onko siellä muita "suomi-palveluja" kuin nämä baarit.
  Tarkoitan että jos vertaa esimerkiksi aurinkorannikkoon tai muualle, niin siellä on suomikauppaa, suomileipomoa, suomikampaajaa ym ym muita palveluja suomeksi. Tiedän että siellä vakituisesti asuva suomi yhteisö on pieni, mutta etenkin eläkeläiset usein kaipaavat Juhla Mokkaa ja rusileipää.
  Nämä palvelut tietenkin kohdistuvat enemmän siellä kokoaikaisesti asuville eikä niinkään turisteille.

  VastaaPoista
 4. Itse en valitettavasti kovin hyvin tunne tätä suomi-palvelupuolta. Muutamat Suomi-baarit on tuttuja, sillä niissä on tullut käytyä omasta halusta ja joskus vähän "pakostakin". Mutta Juhla Mokkaa vaikka täällä ei ihan kaupasta saa ostettua, niin useat Suomi-baarit sitä kyllä tarjoaa. Ruisleipää ihan ei saa, mutta isoimmista marketeista löytyy REAL-leivän tapaista ja melkein jokaisessa kaupassa nykään myydään näkkileipää tai hapankorppuja. Myös sian lihaa saa ostettua ainakin Kipa Marketista ja törmäsinpä kerran kävelyllä ollessani pieneen kauppaan, jossa myydään possun lihaa. Täällä Alanyassa on myös mauste-, kulta-, vaatekauppaa, kiinteistövälitystä, optikkoa yms. joissa voi asioida suomen kielellä ja joissa saattaa olla ihan suomalainen työntekijäkin. Kannattaa myös katsastaa alanyan suomalaisten kotisivut tuolta netistä, www.alanyansuomalaiset.fi. Täällä siis toimii yhdistys suomalaisille, joilla on lomakoti Alanyassa tai jotka asuvat vakituiseen täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. myös sairaalalla on sairaanhoitaja jonka kanssa voi asioida suomeksi! :)

   Poista