Siirry pääsisältöön

Paluu normaaliin arkeen


  Hip hei, tänään on onnen päivä!

 Eilen tuli illalla tieto, että 3 kuukautta kestänyt ulkonaliikkumiskielto lapsilta on purettu ja yli 65- vuotiaatkin pääsevät ulkoilemaan päivittäin klo 10-20. 
Samalla pidennettiin ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaikaa kahdella tunnilla aina klo 24 saakka. 
Elokuvateatterit, teatterit ja näyttelykohteet voivat avata ovensa 1. heinäkuuta annettujen sääntöjen mukaisesti.

 Tämä on hienoa, koska se tarkoittaa sitä, että meillä myös lapset pääsevät taas päivittäin ulkoilemaan. Kyllä viimeiset viikot jo tätä olen odottanutkin. Josko nyt päästäisiin normaaliin kesärytmiin ja lapsetkin nukahtaisivat iltaisin paremmin. Kamala huoli ollut heidän jaksamisestaan, kun välillä kello likenee jo yöllä yhtä, ennen kuin uni tulee, vaikka nukkumaan ollaan menty jo useita tunteja sitten. Aamulla kuitenkin on alkanut kouluohjelmat klo 8-10 aikoihin. 

 Tänään lapset olivat toista kertaa nyt tanssiharrastuksessaan, The Groove tanssistudiossa. Sekin on ilon asia, koska pääsevät tapaamaan ystäviään samalla. Valitettavasti telinevoimistelu ei vielä alkanut, vaikka tarkoitus oli päästä jumppaamaan taas kuun alusta. Mutta toisin päätettiin. Nyt kyllä on taas toivoa, että myös voimisteluun pääsisi mahdollisimman pian. 
 Vanhempi tytär kyllä muistutti, että pitää edelleen olla varovainen liikenteessä ja esimerkiksi sovimme, että leikkipuistoihin vielä emme hetkeen mene. Katsomme rauhassa tilanteen kehittymistä ja sillä aikaa harrastamme kävelyä, meressä uintia ja pyöräilyä sekä potkulautailua ja omassa pihapiirissä oloa. 


 Mutta nyt hieman yleisesti Alanyan tämän hetken tilanteesta.

 Alanyassahan ei ole todettu uusia korona tapauksia ainakaan kuukauteen, ellei oteta huomioon niitä kalastusaluksia, jotka Istanbulista tänne tulivat ja joista 4 miehistön jäsenistä oli todettu korona. Heidät oltiin eristetty ja nyt jo kotiutettu, eikä tiettävästi kukaan muu ole sairastunut.  

 Eilistä kauppareissua ennen kävin hieman kävelyllä Kleopatra rannan tuntumassa. Joka puolella oli kovin hiljaista, rannoilla osa rantaravintoloista oli auki ja niiden kohdalla näkyi rantatuoleja turvaväleillä. Muutama auringonpalvoja näkyi siellä täällä, lähinnä paikallisia, jotka olivat hiekalla omine varjoineen ja viltteineen. Rantatuoleista oli käytössä ehkä 1 tai 2. Damlatasin alkupäässä rannalla oli ollut jo tänään vähän vilkkaampaa, ainakin tämän En Son Haber nettisivuston mukaan. https://www.ensonhaber.com/ic-haber/antalya-plajlari-eski-gunlerine-dondu
 Liikkeitä on aukaistu, useammat ravintolat ovat edelleen kiinni, kuten useat hotellitkin. Olo oli kuin tavallista kuumempana aikana talvikaudella. Ehkä vieläkin hiljaisempaa. 
  Tänään kävellessämme Hacetista Saray Mahallesille, liikkeellä oli jonkin verran väkeä, osalla maskit, osalla ei. Itse en käytä maskia kadulla kävellessä. Kävin myös LC Waikikissa tänään lasten ollessa tanssitunnillaan. Turkkilaisia ja venäläisiä siellä jonkin verran pyöri, mutta ei lähellekään siinä määrin, mitä normaalisti. Maskit oli kaikilla oltava ja ovella mitattiin kuume, ennen kuin pääsi sisään. Maskin käytöstä myös aika ajoin liikkeessä kaiuttimien välityksellä kuulutettiin ja muistutettiin. 

Muutama päivä sitten olin itse 3. kk:n tauon jälkeen ystäväni kanssa kahvittelemassa Yemen Kahvesissa, Damlatas kadun alkupäässä. Sielläkin oli melko rauhallista, yhdessä pöydässä oli asiakkaita tullessamme ja lähtiessämme kaksi pöydällistä lisää asiakkaita oli tullut lisää. Sisälle kahvilaan mentäessä joko kassalle tai vessaan,, maski piti olla suun edessä. Kävellessämme pitkin katuja, rauhassa sai kävellä, Damlatasissa leikkipuiston kohdalla joku parfyymimyyjä koitti tehdä tuttavuutta, mutta lähti pois, kun turkiksi sanoin ei kiitos. Mutta kuinka ihanaa olikaan saada vain olla ja nauttia olostaan, toisen aikuisen seurassa ja jutella niitä näitä. 

 Vaikka nautin tästä hiljaisuudesta ja rauhasta, niin surettaa  aivan todella paljon, miten hiljaista täällä on. Edes silloin pommitusten aikaan, kun muutamia vuosia sitten Istanbulissa ja itä- Turkissa oli levottomuuksia, ei Alanya ollut näin hiljainen. Silloin kuitenkin lennot lensi ja moni täällä säännöllisesti käyvä tiesi, että Alanyaan uskaltaa tulla. 
Damlatasin puistossa perjantaina 5.6.2020

 Nyt tänne ei vielä pääse kuin paikalliset turistit. Hekin vain 4 kertaa viikossa Gazipasaan lentävillä lennoilla. Lentoja ulkomailta peruutetaan koko ajan ja lykätään kuukaudella tai parilla. Vaikka Turkki on aloittanut neuvottelut rajojen avautumisesta useiden maiden kanssa, mitään virallista tietoa ei kuitenkaan vielä tällä hetkellä ole, koska sitten esimerkiksi Suomesta pääsee lentämään Turkkiin. Nyt puhutaan elokuusta, toiset katselevat reittejä aikaisemmin Istanbulin tai Saksan sekä Viron kautta, Mutta juuri nyt kukaan ei tiedä mitä tuleman pitää, joten nyt vaan odotellaan. Ainakin Saksasta mm. pitäisi päästä matkustamaan Istanbuliin jo huomenna, näin ainakin Turkish Airines ja Anadolu Jet ovat ilmoittaneet ja vahvistaneet, mutta huomenna sen kait varmasti näkee ja kuulee, miten asiat ovat edenneet. Nykyään kun uskon vasta asioiden olevan totta kun ne toteutuu konkreettisesti. *
 
 Venäjältä sen sijaan kuuluu positiivisia, vai negatiivisia uutisia, miten sen ottaa. Näillä näkymin Venäjältä oltaisiin matkustamassa ulkomaille 15 heinäkuuta ja Turkin on sanottu kuuluvan näihin ensimmäisiin ulkomaankohteisiin. https://www.yenialanya.com/haber/4813169/alanyanin-en-buyuk-turizm-pazarindan-ucuslar-basliyor

 Ajatus venäläisistä turisteista tuo mieleen kahdenlaisia ajatuksia, ensinnäkin pelko koronan leviämisestä, jos Venäjän tilanne on edelleen akuutti vielä heinäkuun puolivälissä ja toiseksi helpotus, sillä vaikka miten asiaa kääntelee, fakta on se, että venäläiset tuovat tänne sitä kallisarvoista rahaa, jota kuihtuva kaupunki ja turismi nyt tarvitsee. Euroopan maat ovat tuottaneet pettymyksen turismista eläville, joten nyt katseet ja toivo kääntyy Venäjälle kauden pelastamiseksi. 

Tärkeintä on kuitenkin terveys. Tosin fyysinen ja psyykkinen terveys kulkevat käsi kädessä... Miten paljon näinä aikoina mahtaakaan psyykkinen hyvinvointi kärsiä vaikka fyysisesti ihminen olisikin kunnossa?  Juuri oli Alanyan uutisissa 19-vuotiaan turkkilaispojan yrittäneen itsemurhaa, mutta onneksi ei ollut siinä onnistunut ja on nyt sairaalassa hoidossa. En tiedä mikä syy oli taustalla, mutta laittoi miettimään yleisesti nuorten ja meidän kaikkien jaksamista. 

  Juuri tästä ajatuksesta syntyi Alanyassa idea, joka oli ensimmäinen laatuaan koko Turkissa. 
 Kohottaakseen ihmisten mieltä Illusion yökerho järjesti katujuhlat omalla piha-alueellaan. 50 autoa oli paikalla, joissa yhteensä 135 juhlijaa. Katujuhla alkoi klo 21 ja päättyi keskiyöllä. Autoissaan ja  autojensa vieressä juhliva yleisö sai nauttia DJ Mustafa Yildizin musiikista ja näyttävistä esityksistä sekä paikalla olleista valtavan kokoisista Transformers hahmoista. 

 Itselle viime viikot ovat olleet melko raskaita henkisesti, kun kotona olo on alkanut jo viedä voimia. Aamulla heti lasten kanssa saanut tahia läksyistä, tv opetuksesta ja (satu)kirjan lukemisesta, joka on Turkissa opettajien elinehto. Kirjoja pitää lukea myös läksynä päivittäin tunnin verran. Hyvä että lapsia kannustetaan kirjojen lukuun, mutta kun siitä tehdään pakollista, voi lukuinto loppua lyhyeen. Nyt vaan odotellaan kesälomaa alkavaksi. Onneksi viime päivinä opettajat ovat hieman vähentäneet läksyjen antamista. 

 Kaikki ystävät ja perheenjäsenet, jotka olisivat tulleet tänne nyt kesällä lomalle, ovat joutuneet peruuttamaan lomasuunnitelmansa, koska lentoja ei ole tai ne on peruttu. Omat vanhemmat olisivat jo mieluusti täällä ja nyt heidän elokuun keskiviikko lentonsa peruttiin. Pistää se mielen vähän matalaksi niin täällä kuin siellä Suomessakin. 

 Kaikesta huolimatta, toivotaan että meillä kaikilla olisi paras mahdollinen kesä ja voimme kukin tahoillamme nauttia elostamme.  Ainakin eteenpäin ollaan menossa niin Suomessa kuin Turkissa rajoitusten purun ja koronatilanteen osalta.  

* Lisäyksenä löysin vielä linkin tämän päivän uutisiin, joissa Saksa imoittaa, että aloittaa ulkomaan matkailun 15.kesäkuuta, mutta Turkki näillä näkymin olisi listalla vasta syyskuussa. https://www.ensonhaber.com/dunya/almanya-ab-disindaki-ulkelere-seyahat-yasagini-uzatti





Kommentit

  1. Nyt Suomen kannalta on paha asia se, että Suomea verrataan Ruotsiin. Ruotsin koronatilanne on hoidettu erittäin huonosti, eli kuolleita enemmän kuin Turkissa vaikka asukkaita murto-osa. Ruotsissa on tullut uusia tartuntoja kesäkuussa reilusti enemmän kuin Suomessa yhteensä. Suomessa koronatilanne on hyvä, eikä ns. "toista aaltoa" näyttäisi olevan tulossa ainakaan jos rajoja Ruotsiin ei täysin avata. Näyttäisi, että lennot Oulusta Gasipazaan voisi aivan turvallisesti avata, koska kummassakaan ei enää tartuntoja ole ollut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Turkkilaiset miehet ja seurustelusuhteet

Pitihän jo aikoja sitten kyseisestä aiheesta kirjoittaa, mutta aikaiseksi en vain ole taas saanut... Minulta kun kysyttiin millaisia nuo miehet siellä Turkissa sitten onkaan ylipäänsä. Kysymystä olenkin ahkerasti miettinyt ja pohtinut, mutta mitään suoranaista vastausta en kyllä osaa sanoa. Olen käynyt kyseisestä aiheesta keskustelua niin suomalaisten kuin turkkilaisten naisten kanssa ja lukenut mielipidepalstoja ja voisi näin yleistäen sanoa että kaikki turkkilaiset miehet ovat naistennaurattajia, hyväksikäyttäjiä, pettureita, roistoja ja epäluotettavia naistenhakkaajia. Mutta jotenkaan en nyt tähän yhdy. Turkissa miehiä on moneen lähtöön, niin ulkonäöllisesti kuin luonteenpiirteiltään. Se millainen joku sitten on, on vaikeaa mennä suorilta käsin sanomaan, vaan tärkeintä on tutustuminen toiseen. Joskus kyllä tosin jonkun pelkkä olemuskin saa karvat nousemaan pystyyn ja toisinaan sitten taas jostain tyypeistä ei koskaan uskoisi mitään pahaa. Alanyassa asustelee hyvin laaja kirjo mie

Alanya ja Heikin Baari

Oli ihan pakko kirjoittaa Heikin Baarista, kun tuossa edellispäivänä googlettaessani Alanyasta juttuja ihan omaksi huvikseni, huomasin taas kuinka suosittu keskustelunaihe tuo kyseinen baari keskustelupalstoilla on. Itse olen ensimmäisellä lomamatkallamme asunut hotellissa aivan Heikkilän vieressä, tuolloin tosin Heikin Baaria ei ollut olemassa vaan kyseinen paikka oli Dino´s restaurant. Kului vuosia ennenkuin taas kävin kyseisessä paikassa ja silloin ravintola oli jo muuttunut suomalaisten suosimaksi karaokebaariksi. Heikin Baarihan on kuuluisa siitä, että siellä palvelu pelaa suomenkielellä, omistaja Heikki on asunut vuosia Suomessa pienestä lähtien ja kahvi on aina takuuvarmasti Juhla Mokkaa tai ainakin suomalaista merkkiä. Kaikki halukkaat pääsevät laulamaan karaokea suomeksi joka päivä. Tämä kyseinen baari tuntuu olevan innoittajana monien ja taas monien keskustelupalstojen lukijoiden kommentteihin. Niin hyviä kuin huonoja mielipiteitä tuntuu riittävän, puolesta ja vastaan.

Naiset Alanyassa

Ajattelin jakaa hieman vuosien saatossa tehtyjä huomioitani nuorista turkkilaisista naisista täällä Alanyassa. Monesti ajatellaan, että turkkilaisilla naisilla ei ole oikeuksia ja että miehet alistavat heitä. Naiset ovat kotiäitejä ja -vaimoja, jotka tekevät kaiken niinkuin mies tahtoo. Onhan näitäkin tapauksia pilvin pimein ja riippuen siitä missäpäin Turkissa asustellaan. Mutta paljon naisen asemaan vaikuttaa myös perhe ja sen tavat, mutta myös ystäväpiiri. Huomattavaa myös on se, että nuoret ja nuoret naiset ovat irtautuneet ajan saatossa yhä enemmän perheidensä vanhoillisesta elämäntavasta. Oman kokemukseni mukaan, nuoriso viettää yhä enemmän aikaa yhdessä, pojat ja tytöt keskenään. Myös nuorten romanssit eivät enää paljoa eroa länsimaalaisen nuoren seurustelusuhteesta. Nuoret tytöt saattavat avoimesti kävellä käsikädessä rakkaansa kanssa teitä pitkin, pelkäämättä. Kahviloissa näkee paljon nuoria pareja tiukasti toisiinsa kiinniliimautuneena. Välillä halitaan ja pusutellaankin. N