Siirry pääsisältöön

Koronan aikaan kotona Alanyassa

Onhan tässä taas vierähtänyt aikaa siitä, kun viimeksi jotain postaillin.
Nyt ehkä olisi hyvä aika saada hieman eloa tähän blogiin ja kirjoitella kuulumisia Turkin Alanyasta.

Nyt ollaan karanteenin 3.päivässä. Huomenna piti olla normi kauppapäivä, mutta mies ilmoitti, että karenteenia on pidennetty huomiselle. Eli ei siis liikuta huomennakaan minnekään. Onneksi meillä on kaikkea mahdollista kaapissa, joten ei pääse nälkä yllättämään.

Kevät on tullut kuin varkain tässä koronan aikana. Kukat ovat puhjenneet kukkaan, siitepöly lentää ja allergiat vaivaavat. Lämpömittari näyttää yli +20 astetta joka päivä, myös niinä pilvisempinä ja sateisina aikoina. Auringossa lämpömittari kipuaa jo +30 asteeseen.
Parvekkeella tulee paljon vietettyä aikaa aamusta iltaan.

Turkissa yli 65- ja alle 20-vuotiaat ovat täyskaranteenissa, eli meillä se tarkoittaa, että tyttäret 10- ja 8 v ovat kotona 24/7. Koulua käydään kotoa käsin, opettajat lähettävät joka päivä tehtävät koulukirjoista, jotka tulee tehdä ja television tai netin kautta seurataan tunnin verran kahdesta eri oppiaineesta opittavia aiheita. Kirjanlukemista tiettyinä kellonaikoina ja verkkotehtäviä. Lisäksi olisi hyvä tehdä kaikenlaisia tieteellisiä kokeiluja, piirustuksia ja muita ekstra tehtäviä tai harjotteita. Välillä tuntuu, että kaikki liikenevä aika meneekin näiden koulujuttujen kanssa.

Tänään on sunnuntai ja siitä harvinainen päivä, että meillä ei ole kummallakaan lapsella kotitehtäviä. Yleensä vanhemmalla neidillä on jokaiselle päivälle useampi läksytehtävä, myös sunnuntaille. Vappupäivä kun sattui olemaan vapaa, eli silloin ei tullut opetusta televisiosta, tyttö kuvitteli jo eilen olevan sunnuntai ja teki kaikki viikonlopun läksynsä päivää aikaisemmin :)
Nyt siis saadaan vaan olla, eikä minunkaan tarvitse patistaa ketään läksyjen tekoon.
Varmaan ensimmäinen päivä koko tänä aikana kun ollaan oltu kotosalla, ilman että päivä olisi kulunut jotain touhuten. Ihanaa.

Muuten aika kuluu kirjaa lukien, nettiä selaten, ruokaa tehden ja pyykkiä pesten sekä siivoten. Tylsää hetkeä ei vielä ole tullut ja lapsetkin ovat hienosti sopeutuneet tähän uuteen eloon neljän seinän sisällä. Itselleni päivän paras hetki on se kun pääsen käymään lähikaupassa ja nauttia edes pienen hetken ulkona olosta.

Henkityssuojainta kuitenkin joutuu käyttämään kun menee ostoksille. Hengityssuojain on täällä Alanyassa, kuten koko Turkissa, pakollinen kun olet asioilla mm. marketissa, apteekissa, pankissa, käytät julkisia kulkuneuvoja tai jos vaikka henkilöautossa kulkiessa matkustajia on enemmän kuin yksi. Valtio päätti jakaa jokaiselle kansalaiselle, joita ulkonaliikkumiskielto ei koske, ilmaisia suojaimia ja vihdoin pitkän odottamisen jälkeen apteekeista sai haettua muutama viikko sitten 5 ilmaista suojainta/ henkilö.

Sen käyttö on ymmärrettävää, mutta niin ärsyttävää. Kertakäyttöisen suojaimen kanssa tuntuu, ettei meinaa henkeä saada, mitään ei meinaa nähdä kun suojain tuntuu vievän kaiken keskittymiskyvyn ja liukua nenänvartta ylöspäin silmien rajaan. Jos vetää suojainta alas se ei peitä nenää...
Itse olenkin nyt käyttänyt niin sanottua Nano maskia, joka on tehty neopreenistä eli kansankielellä sukelluspukukankaasta. Sitä on mielyttävämpi käyttää, mutta sen pesuohje hieman mietityttää; 30 asteessa pesusuositus... Olen kyllä itse käyttänyt keitettyä vettä sen maskin puhdistamiseen.

Täällä kovin odotellaan tilanteen hellittävän ja normaaleihin rutiineihin palaamista. Se koska näin tapahtuu jää odotettavaksi. Sillä aikaa nyt vaan nautitaan hiljaisuudesta, rauhasta ja kotona olosta. Miten pää kestää, mitä muutoksia on tulossa, miten tämä kaikki vaikuttaa taloudellisesti... siinäpä taas miettimisen aihetta.

Koitan päivitellä blogiani hieman ahkerammin tästä lähtien, ollaan siis kuulolla taas piakkoin!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Turkkilaiset miehet ja seurustelusuhteet

Pitihän jo aikoja sitten kyseisestä aiheesta kirjoittaa, mutta aikaiseksi en vain ole taas saanut... Minulta kun kysyttiin millaisia nuo miehet siellä Turkissa sitten onkaan ylipäänsä. Kysymystä olenkin ahkerasti miettinyt ja pohtinut, mutta mitään suoranaista vastausta en kyllä osaa sanoa. Olen käynyt kyseisestä aiheesta keskustelua niin suomalaisten kuin turkkilaisten naisten kanssa ja lukenut mielipidepalstoja ja voisi näin yleistäen sanoa että kaikki turkkilaiset miehet ovat naistennaurattajia, hyväksikäyttäjiä, pettureita, roistoja ja epäluotettavia naistenhakkaajia. Mutta jotenkaan en nyt tähän yhdy. Turkissa miehiä on moneen lähtöön, niin ulkonäöllisesti kuin luonteenpiirteiltään. Se millainen joku sitten on, on vaikeaa mennä suorilta käsin sanomaan, vaan tärkeintä on tutustuminen toiseen. Joskus kyllä tosin jonkun pelkkä olemuskin saa karvat nousemaan pystyyn ja toisinaan sitten taas jostain tyypeistä ei koskaan uskoisi mitään pahaa. Alanyassa asustelee hyvin laaja kirjo mie

Alanya ja Heikin Baari

Oli ihan pakko kirjoittaa Heikin Baarista, kun tuossa edellispäivänä googlettaessani Alanyasta juttuja ihan omaksi huvikseni, huomasin taas kuinka suosittu keskustelunaihe tuo kyseinen baari keskustelupalstoilla on. Itse olen ensimmäisellä lomamatkallamme asunut hotellissa aivan Heikkilän vieressä, tuolloin tosin Heikin Baaria ei ollut olemassa vaan kyseinen paikka oli Dino´s restaurant. Kului vuosia ennenkuin taas kävin kyseisessä paikassa ja silloin ravintola oli jo muuttunut suomalaisten suosimaksi karaokebaariksi. Heikin Baarihan on kuuluisa siitä, että siellä palvelu pelaa suomenkielellä, omistaja Heikki on asunut vuosia Suomessa pienestä lähtien ja kahvi on aina takuuvarmasti Juhla Mokkaa tai ainakin suomalaista merkkiä. Kaikki halukkaat pääsevät laulamaan karaokea suomeksi joka päivä. Tämä kyseinen baari tuntuu olevan innoittajana monien ja taas monien keskustelupalstojen lukijoiden kommentteihin. Niin hyviä kuin huonoja mielipiteitä tuntuu riittävän, puolesta ja vastaan.

Naiset Alanyassa

Ajattelin jakaa hieman vuosien saatossa tehtyjä huomioitani nuorista turkkilaisista naisista täällä Alanyassa. Monesti ajatellaan, että turkkilaisilla naisilla ei ole oikeuksia ja että miehet alistavat heitä. Naiset ovat kotiäitejä ja -vaimoja, jotka tekevät kaiken niinkuin mies tahtoo. Onhan näitäkin tapauksia pilvin pimein ja riippuen siitä missäpäin Turkissa asustellaan. Mutta paljon naisen asemaan vaikuttaa myös perhe ja sen tavat, mutta myös ystäväpiiri. Huomattavaa myös on se, että nuoret ja nuoret naiset ovat irtautuneet ajan saatossa yhä enemmän perheidensä vanhoillisesta elämäntavasta. Oman kokemukseni mukaan, nuoriso viettää yhä enemmän aikaa yhdessä, pojat ja tytöt keskenään. Myös nuorten romanssit eivät enää paljoa eroa länsimaalaisen nuoren seurustelusuhteesta. Nuoret tytöt saattavat avoimesti kävellä käsikädessä rakkaansa kanssa teitä pitkin, pelkäämättä. Kahviloissa näkee paljon nuoria pareja tiukasti toisiinsa kiinniliimautuneena. Välillä halitaan ja pusutellaankin. N