perjantai 25. marraskuuta 2011

Naiset Alanyassa

Ajattelin jakaa hieman vuosien saatossa tehtyjä huomioitani nuorista turkkilaisista naisista täällä Alanyassa. Monesti ajatellaan, että turkkilaisilla naisilla ei ole oikeuksia ja että miehet alistavat heitä. Naiset ovat kotiäitejä ja -vaimoja, jotka tekevät kaiken niinkuin mies tahtoo. Onhan näitäkin tapauksia pilvin pimein ja riippuen siitä missäpäin Turkissa asustellaan. Mutta paljon naisen asemaan vaikuttaa myös perhe ja sen tavat, mutta myös ystäväpiiri. Huomattavaa myös on se, että nuoret ja nuoret naiset ovat irtautuneet ajan saatossa yhä enemmän perheidensä vanhoillisesta elämäntavasta.

Oman kokemukseni mukaan, nuoriso viettää yhä enemmän aikaa yhdessä, pojat ja tytöt keskenään. Myös nuorten romanssit eivät enää paljoa eroa länsimaalaisen nuoren seurustelusuhteesta. Nuoret tytöt saattavat avoimesti kävellä käsikädessä rakkaansa kanssa teitä pitkin, pelkäämättä. Kahviloissa näkee paljon nuoria pareja tiukasti toisiinsa kiinniliimautuneena. Välillä halitaan ja pusutellaankin. Nuoret aikuiset myös käyvät viikonloppuisin baareissa ja discoissa tanssimassa ja juomassa. Alkoholi ei ole nuorille tabu. Ei myöskään tytöille. Vaatteet ovat moderneja ja länsimaalaiseen tyyliin "sopivia". Näkee sitä myös huivipäivisiä tyttöjä juhlimassa ja tanssahtelemassa silloin tällöin.

Omassa tuttavapiirissäni suurin osa nuorista päälle kolmekymppisistä naisista elää elämäänsä kuin kuka tahansa. Heillä on kaikilla oma koti, osalla lapsia, osalla ei. Osa on naimisissa, osa eronneita. Osalla on miesystävä, osa nauttii sinkkuna olosta. Suurin osa näistä naisista työskentelee joko huonekaluliikkeessä, korukaupassa, hotellissa tai ravintolassa. He ansaitsevat siis oman elantonsa ja ovat itsenäisiä. Puheet pyörivät shoppailussa, miehissä, arkipäivän asioissa tai bailauksessa ja tulevessa viikonlopussa.
Monella turkkilaisella naisella on oikeastaan enemmän valtaa ainakin omassa kodissaan kuin me länsimaalaiset usein tulemme ajatelleeksikaan. Nainen on se joka pyörittää usein perhettä, sanelee elämisen ehdot,  mutta miestä kunnioitetaan ja miehen egoa pidetään yllä antamalla tälle vaikutelma, että hän on se joka määrää.
Toisaalta myös turkkilainen nainen tuntuu kuulemani perusteella pitävän miehen hieman määräilevästä asenteesta ja mustasukkaisuudesta sekä omistushalusta eri tavalla kuin moni meistä suomalaisnaisista. Tällä tavoin he tuntevat olevansa miehille tärkeitä.

3 kommenttia:

 1. Moi Saija! Hienoa, etta jaksat kirjoittaa ajatuksiasi ylos ja jakaa niita muiden kanssa! Suvaitsevaisuuskasvatusta parhaimmillaan! :)

  VastaaPoista
 2. Blogiasi on ihana lukea, varsinkin kun itsekin olen muuttamassa sinne!
  Onko turkkilaispojilla paljon ulkomaalaisia tyttöystäviä, kuten vanhemmilla miehillä?

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi! Kiva tietää että olen onnistunut piristämään päivääsi. Kiitos myös itsellesi, innostuin tässä miettimään syvällisemmin jo vastausta ja ajattelinkin tehdä seuraavan kirjoitukseni turkkilaisista miehistä! Kysymykseesi en nyt kommentoi, toivon sen sijaan että minulla olisi huomenissa aikaa istahtaa koneen ääreen ja kirjoittaa asiasta hieman enemmänkin =)

  VastaaPoista